Passa al contingut principal

CLUB DE NOVEL·LA

TERTÚLIA, dijous 24 de març, a les 19:30 h.

TOTS TRES SURTEN PER L’OZAMA, de Vicenç Riera Llorca (1903-1991).

L’escriptor i periodista català Vicenç Riera Llorca va viure la Guerra Civil i l’exili. Riera Llorca que tenia formació autodidacta i va exercir de reporter es va haver d’exiliar a França, la República Dominicana i Mèxic, allà va exercir de cap de premsa de l’ambaixada britànica, de traductor i de director de les revistes més importants de l’exili, entre elles Pont Blau (1952-1963). Amb ell van col·laborar entre altres: Joan Fuster, Pere Calders o Manuel de Pedrolo.

 

En 1946 va publicar a Mèxic la seva novel·la més coneguda Tots tres surten per l’Ozama. Va ser la seva primera novel·la i en ella explica la vida de tres exiliats catalans que van a la República Dominicana. Els tres es troben en una situació de supervivència tant per la pròpia naturalesa de la illa com per les condicions socials establertes, així és que desitgen fugir del clima tropical, del treball a la selva en colònies agrícoles, del caciquisme i d’unes relacions humanes primàries.

 

La seva obra de ficció està molt vinculada a la història del seu temps i reflecteix amb claredat la duresa de la vida dels exiliats als països d’acollida. Aquesta novel·la està valorada entre les millors obres de la literatura catalana i compleix el propòsit del seu autor de mostrar-nos el drama que és l’exili.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.