Passa al contingut principal

CLUB DE NOVEL·LA

 TERTÚLIA, dijous 25 de març a les 20:00 h. 

Reprenem les sessions presencials dels clubs de lectura de la biblioteca amb la novel·la: Argelagues, de Gemma Ruiz (1976)

Gemma Ruiz Palà és periodista, treballa als Serveis informatius de Televisió de Catalunya des de l’any 1997 i actualment és redactora en cap, i també és escriptora, havent publicat fins al moment dues novel·les: Argelagues i Ca la Wenling.

L’any 2016 publica la novel·la Argelagues. Un llibre que va començar a preparar l’any 1994 recollint documentació i parlant amb la seva àvia, la seva besàvia i la seva tia. Argelagues explica la vida d’aquestes tres dones de la família de l’escriptora: la Remei, la Rosa i la Nina. Al llarg del segle XX aquestes dones nascudes a pagès a Castellterçol, es van haver d’obrir camí a la ciutat de Sabadell, treballant a la indústria tèxtil.

A través del relat trobarem grans esdeveniments històrics: des de la Mancomunitat i el Castellterçol de Prat de la Riba, passant per la Dictadura de  Primo de Rivera, La República, la Guerra Civil, la postguerra  i el franquisme fins els anys seixanta. I al mateix temps al llarg de la narració coneixerem la vida de les dones, una vida  difícil, tant a nivell social com familiar, sotmeses al masclisme, la precarietat i els abusos laborals...

El títol en si mateix ja és una metàfora de la novel·la, l’argelaga és un arbust molt similar  a la ginesta per la seva forma i per les seves flors grogues, però té unes punxes fortes i nombroses i és una planta que viu i floreix en condicions difícils, en terres secs i pedregosos.

Una novel·la emocionant, escrita de forma que ens fa evident la riquesa d’expressions que té la nostra llengua parlada pels nostres avis. Una obra que ens endinsa en la realitat de les dones i que de forma clara fa reconeixement del seu important paper tan injustament silenciat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana. NO FICCIÓ ADULTS Negre de merda : El racisme explicat als blancs . Matthew Tree. La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme. L’origen dels altres . Toni Morrison. A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre? Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa . Noah Trevor. Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nor

BIBLIOTECA VIRTUAL - eBIBLIO

Tot i que la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages romandrà tancada encara durant un temps us recordem que podeu utilitzar els diferents serveis que ens ofereix la Biblioteca virtual i la plataforma e-Biblio , amb continguts i préstecs digitals d'accés gratuït per a tots els usuaris amb el carnet de la biblioteca. Trobareu novel·les, revistes, música, pel·lícules... les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.  Si teniu qualsevol consulta recordeu que us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu de la biblioteca: b.st.fruitos@diba.cat Estem treballant des de casa, trobareu informacions i propostes a les xarxes socials de la biblioteca. Molts ànims a tots. Us trobem a faltar!

EN PORTADA: EDWARD HOPPER

Per necessitat i davant de la situació que ens ha tocat viure hem canviat la forma que tenim de relacionar-nos amb els altres. D'una banda la convivència amb els de dins de casa és a temps complet, compartim hores, moments i espais com ara fa dos mesos no ens hauríem pogut imaginar. I pel que fa a les altres persones del nostre entorn, familiars i amics, amb ells mantenim contacte i compartim estones gràcies a la tecnologia, a través dels telèfons i les xarxes socials. En aquests moments estem més "connectats" que mai. Però també més que mai ens trobem amb sentiments d'incertesa i aïllament, davant les circumstàncies que estem vivint i pel desconeixement de la "nova normalitat" cap a la què ens dirigim. Amb la gran sensibilitat emocional d'aquestes setmanes vam rebre i vam compartir, al whatsapp dels grups del club de lectura de la biblioteca, un preciós vídeo sobre el pintor nord-americà Edward Hopper (1882-1967), el pintor de la solitud. Hopper