Passa al contingut principal

CLUB DE CINEMA


 TERTÚLIA, dijous 11 de març a les 19:30 h.

(Sessió virtual, per a participar poseu-vos en contacte amb la biblioteca)

Amarcord, director: Federico Fellini (1920-1993)

Aquest mes de març comentem una altra pel·lícula de la gran filmografia del director italià Federico Fellini, es tracta d’ Amarcord, la pel·lícula més personal de les 24 que va dirigir.

Fellini va escriure un text l’any 1966 amb records d’infància i adolescència: La mia Rimini i aquesta va ser la base d’Amarcord, pel·lícula estrenada l’any 1973. Fellini i el guionista i poeta Tonino Guerra (1920-2012), van col·laborar en la realització d’aquesta pel·lícula que relata una successió de diferents situacions quotidianes que es produeixen en un petit poble coster del nord d’Itàlia al llarg de tot un any. L’època del relat són els anys 30, abans de la Segona Guerra Mundial i amb el feixisme italià imperant. En totes les escenes que van discorrent es tracten nombrosos temes que permeten oferir un clar retrat social d’Itàlia: la religió, la política, el sexe, la família...

Fellini no qualifica la pel·lícula com a autobiogràfica, tot i que el poble recreat, Borgo, podria ser la seva ciutat natal Rímini i l’adolescent Bruno podria ser el mateix Fellini. El singular títol de la pel·lícula prové de la forma de pronunciar “Io mi recordo” (jo me’n recordo) en la regió Emília-Romanya on es troba Rímini: “A m’acord”.

Amb Amarcord Fellini va obtenir els premis cinematogràfics: Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa (1975), va ser el quart Oscar de la seva carrera, i David de Donatello a la millor pel·lícula i millor director (1974).
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE NOVEL·LA

TERTÚLI A, dijous 25 de novembre a les 20:00 h. LES VUIT MUNTANYES , de Paolo Cognetti (1978 –). En la primera narració llarga de Cognetti, el Pietro, un nen de ciutat, fa amistat amb el Bruno, un noiet que viu al poble alpí on estiueja. El vincle entre els infants evolucionarà al llarg del temps, de la mateixa manera que el tracte del Pietro amb el seu pare i la relació de tots els personatges amb la muntanya, que és un autèntic mirall de la vida i la identitat.  Amb aquesta novel·la, que ha triomfat a tot Europa, i amb la qual va guanyar el Premi Strega l'any 2017, tornem a l’origen de tot i ens deixem delectar per les descripcions tan riques de la ploma de l’autor italià.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLI A, dijous 20 de gener a les 19:30 h. LA EDAD DE LA INOCENCIA ( Te Age of Innocence ) , director: Martin Scorsese (1942). Durant dècades el director nord-americà Martin Scorsese ha demostrat el seu coneixement de les tècniques cinematogràfiques i el seu excel·lent treball es reflecteix en obres de molt diferents registres. Actualment és un referent dins del món del cinema i aquest 2022 s’estrenarà la seva darrera pel·lícula Los asesinos de la luna ( Killers of the Flower Moon ) La edad de la inocencia va ser realitzada l’any 1993 i és una adaptació de la novel·la homònima de l’escriptora Edith Wharton. La historia està ambientada a Nova York, l’any 1870. Newland Archer es compromet amb May Welland, tots dos pertanyen a l’alta societat, però quan Newland coneix la comtessa Ellen Olenska, cosina de May, els seus sentiments canvien. Ellen, que ha tornat d’Europa i està separada, és conscient que les aparences i els convencionalismes socials pesen molt dins la seva classe s