Passa al contingut principal

CLUB DE CINEMA

 TERTÚLIA, dijous 19 de novembre a les 19:30 h.

(SESSIÓ VIRTUAL, per participar us podeu posar en contacte amb la biblioteca).

Luz que agoniza (Gaslight), director: George Cukor (1899-1983).

George Cukor es va formar a Broadway com a director de teatre i l’any 1929 va passar a treballar a Hollywood amb l’inici del cinema sonor. Va ser dialogista i assistent de direcció per a la Paramount Pictures, va canviar després als estudis RKO on va conèixer Katherine Hepburn, la seva actriu preferida amb qui va fer onze de les més de cinquanta pel·lícules que va dirigir. Va treballar diferents gèneres, tot i que va destacar amb la comèdia, i en tots ells és reconegut el seu gran treball dirigint actrius i actors: Katherine Hepburn, Spencer Tracy, Judy Garland, Cary Grant, Greta Garbo, Joan Crawford... i també Ingrid Bergman guanyadora l’any 1945 d’un Oscar per la seva interpretació en la pel·l·lícula Luz que agoniza (Gaslight).

Luz que agoniza està basada en una obra de teatre de Patrick Hamilton que ja havia estat portada al cinema l’any 1940 (precisament per diferenciar aquesta versió nord-americana de la versió anglesa Luz de gas, es va traduir el títol de forma diferent). Una parella, la Paula i el  Gregory, es casen i van a viure a la casa on la noia ja havia viscut amb la seva tia, qui va ser assassinada allà deu anys abans. La Paula vol superar les seves pors però aviat nota que a la casa passen coses estranyes: sorolls, passes a les golfes on no hi ha ningú, les coses canvien de lloc... i quan el Gregory, que és pianista, se’n va a l’estudi el llum de la casa fa pampallugues. Tot sembla indicar que la Paula està perdent la cordura però la intervenció d’un inspector permetrà descobrir quina és la intriga.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.