Passa al contingut principal

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana.

NO FICCIÓ ADULTS
Negre de merda : El racisme explicat als blancs. Matthew Tree.
La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme.
L’origen dels altres. Toni Morrison.
A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre?
Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa. Noah Trevor.
Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nord-americà. En aquest llibre relata la seva infantesa a Sudàfrica i, a través d’històries divertides i dures, ens presenta la discriminació a Johannesburg durant la dècada de 1990.
La Vida rebel de Rosa Parks. Jeanne Theoharis.
L'1 de desembre de 1955, a la ciutat de Montgomery, Alabama, una jove negra es nega a cedir el seient a un home blanc. El conductor ho denuncia a la policia i la dona acaba sent detinguda. Aquell acte desencadenaria mobilitzacions que posaran contra les cordes el sistema racista dels EUA. 
Un Destello de libertad : de #blacklivesmatter a la liberación negraKeeanga-Yamahtta Taylor.
Un llibre que presenta l’anàlisi polític dels diferents moviments negres nord-americans i la introducció dels seus representants a les institucions, tenim com a clar exponent a Obama. 

FICCIÓ ADULTS I JUVENIL

El Ferrocarril subterrani. Colson Whitehead.
Premi Pulitzer 2017.
La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d'una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, un mitjà de transport clandestí que li hauria de permetre començar una nova vida.
Sweet Sixteen. Annelise Heurtier.
Inici de curs de 1957. L'institut amb més prestigi d'Arkansas accepta estudiants negres per primera vegada. Són nou, disposats a provar-ho. Són dos mil cinc-cents, disposats a impedir-ho.
Dues monedes. Núria Tamarit.
Novel·la gràfica que explica la història d’una adolescent europea que viatja al Senegal amb la seva mare, que treballa en un projecte de construcció d’una biblioteca i una emissora de ràdio en un poble d’agricultors i pescadors. Aquest viatge serà una presa de consciència del desconeixement de la realitat d’Àfrica.

Si veniu a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages podreu veure aquests dies l'exposició que hem preparat amb molts altres documents, aquí en teniu una mostra:Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE NOVEL·LA

TERTÚLI A, dijous 25 de novembre a les 20:00 h. LES VUIT MUNTANYES , de Paolo Cognetti (1978 –). En la primera narració llarga de Cognetti, el Pietro, un nen de ciutat, fa amistat amb el Bruno, un noiet que viu al poble alpí on estiueja. El vincle entre els infants evolucionarà al llarg del temps, de la mateixa manera que el tracte del Pietro amb el seu pare i la relació de tots els personatges amb la muntanya, que és un autèntic mirall de la vida i la identitat.  Amb aquesta novel·la, que ha triomfat a tot Europa, i amb la qual va guanyar el Premi Strega l'any 2017, tornem a l’origen de tot i ens deixem delectar per les descripcions tan riques de la ploma de l’autor italià.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLI A, dijous 20 de gener a les 19:30 h. LA EDAD DE LA INOCENCIA ( Te Age of Innocence ) , director: Martin Scorsese (1942). Durant dècades el director nord-americà Martin Scorsese ha demostrat el seu coneixement de les tècniques cinematogràfiques i el seu excel·lent treball es reflecteix en obres de molt diferents registres. Actualment és un referent dins del món del cinema i aquest 2022 s’estrenarà la seva darrera pel·lícula Los asesinos de la luna ( Killers of the Flower Moon ) La edad de la inocencia va ser realitzada l’any 1993 i és una adaptació de la novel·la homònima de l’escriptora Edith Wharton. La historia està ambientada a Nova York, l’any 1870. Newland Archer es compromet amb May Welland, tots dos pertanyen a l’alta societat, però quan Newland coneix la comtessa Ellen Olenska, cosina de May, els seus sentiments canvien. Ellen, que ha tornat d’Europa i està separada, és conscient que les aparences i els convencionalismes socials pesen molt dins la seva classe s