Passa al contingut principal

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana.

NO FICCIÓ ADULTS
Negre de merda : El racisme explicat als blancs. Matthew Tree.
La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme.
L’origen dels altres. Toni Morrison.
A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre?
Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa. Noah Trevor.
Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nord-americà. En aquest llibre relata la seva infantesa a Sudàfrica i, a través d’històries divertides i dures, ens presenta la discriminació a Johannesburg durant la dècada de 1990.
La Vida rebel de Rosa Parks. Jeanne Theoharis.
L'1 de desembre de 1955, a la ciutat de Montgomery, Alabama, una jove negra es nega a cedir el seient a un home blanc. El conductor ho denuncia a la policia i la dona acaba sent detinguda. Aquell acte desencadenaria mobilitzacions que posaran contra les cordes el sistema racista dels EUA. 
Un Destello de libertad : de #blacklivesmatter a la liberación negraKeeanga-Yamahtta Taylor.
Un llibre que presenta l’anàlisi polític dels diferents moviments negres nord-americans i la introducció dels seus representants a les institucions, tenim com a clar exponent a Obama. 

FICCIÓ ADULTS I JUVENIL

El Ferrocarril subterrani. Colson Whitehead.
Premi Pulitzer 2017.
La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d'una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, un mitjà de transport clandestí que li hauria de permetre començar una nova vida.
Sweet Sixteen. Annelise Heurtier.
Inici de curs de 1957. L'institut amb més prestigi d'Arkansas accepta estudiants negres per primera vegada. Són nou, disposats a provar-ho. Són dos mil cinc-cents, disposats a impedir-ho.
Dues monedes. Núria Tamarit.
Novel·la gràfica que explica la història d’una adolescent europea que viatja al Senegal amb la seva mare, que treballa en un projecte de construcció d’una biblioteca i una emissora de ràdio en un poble d’agricultors i pescadors. Aquest viatge serà una presa de consciència del desconeixement de la realitat d’Àfrica.

Si veniu a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages podreu veure aquests dies l'exposició que hem preparat amb molts altres documents, aquí en teniu una mostra:Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.