Passa al contingut principal

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana.

NO FICCIÓ ADULTS
Negre de merda : El racisme explicat als blancs. Matthew Tree.
La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme.
L’origen dels altres. Toni Morrison.
A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre?
Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa. Noah Trevor.
Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nord-americà. En aquest llibre relata la seva infantesa a Sudàfrica i, a través d’històries divertides i dures, ens presenta la discriminació a Johannesburg durant la dècada de 1990.
La Vida rebel de Rosa Parks. Jeanne Theoharis.
L'1 de desembre de 1955, a la ciutat de Montgomery, Alabama, una jove negra es nega a cedir el seient a un home blanc. El conductor ho denuncia a la policia i la dona acaba sent detinguda. Aquell acte desencadenaria mobilitzacions que posaran contra les cordes el sistema racista dels EUA. 
Un Destello de libertad : de #blacklivesmatter a la liberación negraKeeanga-Yamahtta Taylor.
Un llibre que presenta l’anàlisi polític dels diferents moviments negres nord-americans i la introducció dels seus representants a les institucions, tenim com a clar exponent a Obama. 

FICCIÓ ADULTS I JUVENIL

El Ferrocarril subterrani. Colson Whitehead.
Premi Pulitzer 2017.
La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d'una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, un mitjà de transport clandestí que li hauria de permetre començar una nova vida.
Sweet Sixteen. Annelise Heurtier.
Inici de curs de 1957. L'institut amb més prestigi d'Arkansas accepta estudiants negres per primera vegada. Són nou, disposats a provar-ho. Són dos mil cinc-cents, disposats a impedir-ho.
Dues monedes. Núria Tamarit.
Novel·la gràfica que explica la història d’una adolescent europea que viatja al Senegal amb la seva mare, que treballa en un projecte de construcció d’una biblioteca i una emissora de ràdio en un poble d’agricultors i pescadors. Aquest viatge serà una presa de consciència del desconeixement de la realitat d’Àfrica.

Si veniu a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages podreu veure aquests dies l'exposició que hem preparat amb molts altres documents, aquí en teniu una mostra:











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LLETRES I VINS 2023

BASES DEL CONCURS VINSTAGRAM BIBLIOTEQUES AMB DO   -   PLA DE BAGES 2023 de l’1 de desembre 2022   al 31 de gener 2023 QUI HI POT PARTICIPAR? Podran participar-hi totes aquelles persones de 16 anys o més que no hagin estat implicades en la preparació d’aquest concurs. Quedaran excloses del concurs les imatges presentades per marques comercials o empreses.   QUÈ S’HA DE FER PER PARTICIPAR-HI? Per participar al concurs s’haurà de tenir compte a Instagram amb un perfil públic,   respectar les condicions d’aquesta xarxa i tenir el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.   QUINA TEMÀTICA HAN DE TENIR LES FOTOGRAFIES? S’estableix una única categoria, la temàtica de la qual és el món del vi en sentit ampli : vinyes, paisatge, patrimoni, cellers, tines, enoturisme, festes... posant especial èmfasi en l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Pla de Bages   COM PUC PARTICIPAR AL CONCURS? Els participants hauran de publicar una

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 15 de setembre a les 19:30 h. CARA DE ÁNGEL (Angel Face), director: Otto Preminger (1905-1986). Otto Ludwig Preminger va ser un dramaturg i director de cinema estatunidenc d'origen jueu-austríac. Llicenciat en Dret, l'any 1924 va col·laborar amb la companyia de Max Reinhardt, començant a dirigir cinema i destacant aviat en el gènere del cinema negre amb pel·lícules com Laura (1944), Fallen Angel (1945), A Royal Scandal (1945) o L’home del braç d’or (1955). Preminger va ser un dels primers directors de cinema que va trencar la censura als Estats Units. Cara de Ángel , realitzada l'any 1952, narra la història d'en Frank Jessup, un conductor d'ambulàncies amb parella formal. En Frank coneixerà a una jove rica que el seduirà i li oferirà un treball de xofer a la seva mansió així com promeses de futur, tot provocant la ruptura amb la seva parella. A poc a poc començarà a prendre consciència de la gravetat de la situació. La pel·lícula ha estat

CLUB DE TEATRE

 TERTÚLIA, dijous 6 de maig a les 19:30 h.  Justícia , de Guillem Clua (Barcelona, 1973) Guillem Clua és dramaturg, guionista i director. Té formació de periodista i ha escrit obres de teatre amb temàtiques ben diverses, tant sobre actualitat com musicals, adaptacions de clàssics, comèdies… Ha realitzat adaptacions i guions per a TV, cinema i plataformes com Netflix o HBO. També s’ha dedicat a fer de professor d’escriptura dramàtica.  Entre les seves obres teatrals més conegudes: La pell en flames, Smiley, L’oreneta, Justícia … Actualment és un autor amb una gran trajectòria internacional i les seves obres han estat traduïdes a més de 10 idiomes. Amb Justícia se li ha atorgat el Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2020 del Ministeri de Cultura i Esport i també el Premi Butaca en la categoria de millor text.  Justícia fa un retrat intergeneracional de la burgesia catalana, des de la guerra civil fins a l’actualitat. A partir del personatge principal, el jutge i polític Samuel Ga