Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE

TERTÚLIA, DIJOUS 5 DE SETEMBRE A LES 19:30 H.
Espectres : drama de família en tres actes (“Gengangere”), de l’autor noruec Henrik  Ibsen (1828-1906).
Ibsen va voler fer una obra que respongués a les crítiques rebudes per Casa de nines, i per això en contraposició a Nora, la protagonista que abandona la seva família, a Espectres l’Elena Alving no abandona el seu espòs, tot i que és un home immoral, i es queda a casa per consell del Pastor Manders, afavorint així una bona imatge davant la societat i complint amb els deures del matrimoni. Però aquesta decisió mostrarà com no es pot sostenir viure en la mentida.
Publicada l’any 1881 va ser considerada polèmica pel seu contingut que va en contra dels principis religiosos, els ideals familiars i els prejudicis socials de l’època. Es va prohibir la seva representació a Berlin i fins 15 anys més tard no es va estrenar a Noruega.
A Catalunya el teatre d’Ibsen era molt conegut per intel·lectuals i estudiosos i va influenciar en el moviment modernista. Espectres es va representar l’any 1896, amb una traducció de Pompeu Fabra i Joaquim Casas-Carbó i “L’Avenç” va publicar Espectres l’any 1905.
A l’arxiu de TVE Catalunya podem veure l’obra, Espectres, amb realització de Mercè Vilaret i interpretada per Montserrat Carulla, Carles Velat... Emès l'any 1978.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIBLIOTEQUES AMB DO

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE NOVEL·LA

TERTÚLI A, dijous 25 de novembre a les 20:00 h. LES VUIT MUNTANYES , de Paolo Cognetti (1978 –). En la primera narració llarga de Cognetti, el Pietro, un nen de ciutat, fa amistat amb el Bruno, un noiet que viu al poble alpí on estiueja. El vincle entre els infants evolucionarà al llarg del temps, de la mateixa manera que el tracte del Pietro amb el seu pare i la relació de tots els personatges amb la muntanya, que és un autèntic mirall de la vida i la identitat.  Amb aquesta novel·la, que ha triomfat a tot Europa, i amb la qual va guanyar el Premi Strega l'any 2017, tornem a l’origen de tot i ens deixem delectar per les descripcions tan riques de la ploma de l’autor italià.