Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE

TERTÚLIA, DIJOUS 5 DE SETEMBRE A LES 19:30 H.
Espectres : drama de família en tres actes (“Gengangere”), de l’autor noruec Henrik  Ibsen (1828-1906).
Ibsen va voler fer una obra que respongués a les crítiques rebudes per Casa de nines, i per això en contraposició a Nora, la protagonista que abandona la seva família, a Espectres l’Elena Alving no abandona el seu espòs, tot i que és un home immoral, i es queda a casa per consell del Pastor Manders, afavorint així una bona imatge davant la societat i complint amb els deures del matrimoni. Però aquesta decisió mostrarà com no es pot sostenir viure en la mentida.
Publicada l’any 1881 va ser considerada polèmica pel seu contingut que va en contra dels principis religiosos, els ideals familiars i els prejudicis socials de l’època. Es va prohibir la seva representació a Berlin i fins 15 anys més tard no es va estrenar a Noruega.
A Catalunya el teatre d’Ibsen era molt conegut per intel·lectuals i estudiosos i va influenciar en el moviment modernista. Espectres es va representar l’any 1896, amb una traducció de Pompeu Fabra i Joaquim Casas-Carbó i “L’Avenç” va publicar Espectres l’any 1905.
A l’arxiu de TVE Catalunya podem veure l’obra, Espectres, amb realització de Mercè Vilaret i interpretada per Montserrat Carulla, Carles Velat... Emès l'any 1978.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIBLIOTECA VIRTUAL - SALUT

Avui 7 d'abril es celebra el Dia Mundial de la Salut per commemorar l'aniversari de la creació de l'Organització Mundial de la Salut l'any 1948. Aquest any l' OMS vol distingir en la celebració al personal d'infermeria i obstetrícia...  Des de fa unes setmanes tots som més conscients que mai de la important labor que realitza el personal sanitari, els professionals que treballen en l'àmbit de la salut,sigui quina sigui la seva categoria, estan rebent el suport i l'agraïment a la seva dedicació per part de tota la societat. Us aconsellem que consulteu a la Biblioteca virtual el prestatge de Salut, es tracta d'una secció creada per les biblioteques on oferim recursos: seleccions de webs, recomanacions, novetats, bases de dades.... T'ajudem a obtenir la millor informació possible sobre la teva pròpia salut i en definitiva a aconseguir una major qualitat de vida. En aquest apartat també trobareu informació actualitzada sobre  COVID19

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana. NO FICCIÓ ADULTS Negre de merda : El racisme explicat als blancs . Matthew Tree. La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme. L’origen dels altres . Toni Morrison. A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre? Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa . Noah Trevor. Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nor

BIBLIOTECA VIRTUAL - eBIBLIO

Tot i que la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages romandrà tancada encara durant un temps us recordem que podeu utilitzar els diferents serveis que ens ofereix la Biblioteca virtual i la plataforma e-Biblio , amb continguts i préstecs digitals d'accés gratuït per a tots els usuaris amb el carnet de la biblioteca. Trobareu novel·les, revistes, música, pel·lícules... les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.  Si teniu qualsevol consulta recordeu que us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu de la biblioteca: b.st.fruitos@diba.cat Estem treballant des de casa, trobareu informacions i propostes a les xarxes socials de la biblioteca. Molts ànims a tots. Us trobem a faltar!