Passa al contingut principal

CLUB DE NOVEL·LA

 TERTÚLIA, dijous 25 de març a les 20:00 h. 

Reprenem les sessions presencials dels clubs de lectura de la biblioteca amb la novel·la: Argelagues, de Gemma Ruiz (1976)

Gemma Ruiz Palà és periodista, treballa als Serveis informatius de Televisió de Catalunya des de l’any 1997 i actualment és redactora en cap, i també és escriptora, havent publicat fins al moment dues novel·les: Argelagues i Ca la Wenling.

L’any 2016 publica la novel·la Argelagues. Un llibre que va començar a preparar l’any 1994 recollint documentació i parlant amb la seva àvia, la seva besàvia i la seva tia. Argelagues explica la vida d’aquestes tres dones de la família de l’escriptora: la Remei, la Rosa i la Nina. Al llarg del segle XX aquestes dones nascudes a pagès a Castellterçol, es van haver d’obrir camí a la ciutat de Sabadell, treballant a la indústria tèxtil.

A través del relat trobarem grans esdeveniments històrics: des de la Mancomunitat i el Castellterçol de Prat de la Riba, passant per la Dictadura de  Primo de Rivera, La República, la Guerra Civil, la postguerra  i el franquisme fins els anys seixanta. I al mateix temps al llarg de la narració coneixerem la vida de les dones, una vida  difícil, tant a nivell social com familiar, sotmeses al masclisme, la precarietat i els abusos laborals...

El títol en si mateix ja és una metàfora de la novel·la, l’argelaga és un arbust molt similar  a la ginesta per la seva forma i per les seves flors grogues, però té unes punxes fortes i nombroses i és una planta que viu i floreix en condicions difícils, en terres secs i pedregosos.

Una novel·la emocionant, escrita de forma que ens fa evident la riquesa d’expressions que té la nostra llengua parlada pels nostres avis. Una obra que ens endinsa en la realitat de les dones i que de forma clara fa reconeixement del seu important paper tan injustament silenciat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

#BlackLivesMatter

Us presentem alguns dels documents que tenim a la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages sobre el  tema del racisme. Des de la biblioteca amb la cultura i per la dignitat humana. NO FICCIÓ ADULTS Negre de merda : El racisme explicat als blancs . Matthew Tree. La majoria de blancs ens creiem no racistes, però què vol dir de debò ser racista? L’escriptor i assagista d’origen anglès Matthew Tree ens ofereix un llibre ben documentat i gens demagògic sobre el fenomen del racisme. L’origen dels altres . Toni Morrison. A través de la seva pròpia existència, la premi Nobel de literatura Toni Morrison repassa passatges de la història, la política i de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. I responent a qüestions com: Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre? Prohibido nacer : memorias de racismo, rabia y risa . Noah Trevor. Autobiografia Noah Trevor, presentador de The Daily Show i còmic nor

BIBLIOTECA VIRTUAL - eBIBLIO

Tot i que la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages romandrà tancada encara durant un temps us recordem que podeu utilitzar els diferents serveis que ens ofereix la Biblioteca virtual i la plataforma e-Biblio , amb continguts i préstecs digitals d'accés gratuït per a tots els usuaris amb el carnet de la biblioteca. Trobareu novel·les, revistes, música, pel·lícules... les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.  Si teniu qualsevol consulta recordeu que us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu de la biblioteca: b.st.fruitos@diba.cat Estem treballant des de casa, trobareu informacions i propostes a les xarxes socials de la biblioteca. Molts ànims a tots. Us trobem a faltar!

BIBLIOTECA VIRTUAL - SALUT

Avui 7 d'abril es celebra el Dia Mundial de la Salut per commemorar l'aniversari de la creació de l'Organització Mundial de la Salut l'any 1948. Aquest any l' OMS vol distingir en la celebració al personal d'infermeria i obstetrícia...  Des de fa unes setmanes tots som més conscients que mai de la important labor que realitza el personal sanitari, els professionals que treballen en l'àmbit de la salut,sigui quina sigui la seva categoria, estan rebent el suport i l'agraïment a la seva dedicació per part de tota la societat. Us aconsellem que consulteu a la Biblioteca virtual el prestatge de Salut, es tracta d'una secció creada per les biblioteques on oferim recursos: seleccions de webs, recomanacions, novetats, bases de dades.... T'ajudem a obtenir la millor informació possible sobre la teva pròpia salut i en definitiva a aconseguir una major qualitat de vida. En aquest apartat també trobareu informació actualitzada sobre  COVID19