Passa al contingut principal

CLUB DE NOVEL·LA

TERTÚLIA, dijous 28 de gener a les 20:00 h. (Sessió virtual per a participar poseu-vos en contacte amb la biblioteca).

El talent de Ripley, de Patricia Highsmith (1921-1995).

L’escriptora nord-americana Patricia Highsmith va estudiar composició anglesa, conte i teatre a la Universitat Barnard, en aquest temps va treballar fent guions de còmic per a editorials i als 24 anys va publicar el seu primer conte. Va viure a Estats Units i Mèxic i, davant l’èxit obtingut amb els seus llibres publicats a Europa, l’any 1963 es va traslladar a viure a Anglaterra, a França i finalment a Suïssa. 

Va publicar l’any 1950 la seva primera novel·la: Estranys en un tren, i amb ella ja va aconseguir la fama quan un any després Alfred Hitchcock va fer la seva adaptació al cinema. Va publicar més de quaranta llibres i és autora de relats, assaigs i novel·les, destacant sobretot com a autora de novel·la negra. Té una forma d’escriure que atrapa el lector, amb un suspens de caràcter psicològic, uns personatges inquietants i una trama complexa molt ben elaborada. En l’obra de l’escriptora té gran influència el llibre La ment humana de Karl Menninger, que va llegir quan era molt jove, i a més trasllada als seus personatges molts dels seus propis trets personals: la complicada relació amor/odi amb la seva mare, el seu caràcter solitari, les seves addiccions... 

El personatge més conegut de Patricia Highsmith és Tom Ripley, estafador, amant de la bona vida i amb una sexualitat i moralitat ambigües. Ell és el protagonista d’una saga de novel·les que comença amb El talent de Mr. Ripley (1955) i a partir d’aquí les seqüeles: La màscara de Ripley (1970), El joc de Ripley (1974), El noi que va seguir a Ripley (1980)... El 1960 es va rodar la primera pel·lícula basada en aquesta novel·la, amb el títol A pleno sol, dirigida pel francès René Clément i protagonitzada per Alain Delon. 

El talent de Ripley explica com el jove Tom Ripley veu com una oportunitat acceptar l’encàrrec que li fa el milionari Herbert Greenleaf. Creu que d’aquesta manera podrà aplicar el seu talent, i de passada marxar de Nova York i eludir problemes policials. Així Ripley marxa a Itàlia per convèncer a Dickie, el fill de l’empresari, que deixi la vida bohèmia que porta amb la seva amiga Marge i torni per treballar a l’empresa familiar. Entre tots tres, Tom, Dickie i Marge, s’estableix una complexa i ambigua relació i Ripley sent com va creixent la seva ambició per gaudir de l’alt nivell de vida que està descobrint.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.
BASES  CONCURS VINSTAGRAM   BIBLIOTEQUES AMB DO  PLA DE BAGES 2021   del 4 de desembre 2020  al 31 de gener 2021 QUI HI POT PARTICIPAR? Podran participar-hi totes aquelles persones de 16 anys o més que no hagin estat implicades en la preparació d’aquest concurs. Quedaran excloses del concurs les imatges presentades per marques comercials o empreses. QUÈ S’HA DE FER PER PARTICIPAR-HI? Per participar en el concurs s’haurà de tenir compte a Instagram amb un perfil públic,   respectar les condicions d’aquesta xarxa i tenir el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.   QUINA TEMÀTICA HAN DE TENIR LES FOTOGRAFIES? S’estableix una única categoria, la temàtica de la qual és el món del vi en sentit ampli : vinyes, paisatge, patrimoni, cellers, tines, enoturisme, festes... posant especial èmfasi en l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Pla de Bages   COM PUC PARTICIPAR AL CONCURS? Els participants hauran de publicar una foto pròpia

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.