Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE

 Tertúlia, dijous 5 de novembre a les 19:30 h.  

(SESSIÓ VIRTUAL, per participar podeu posar-vos en contacte amb la biblioteca) 

Yerma, de Federico García Lorca (1898-1936).

Es denomina Generació del 27 al grup de poetes que l’any 1927 van organitzar a Sevilla un homenatge a Luis de Góngora amb motiu de commemorar el 300 aniversari de la seva mort i amb l’objectiu de recuperar aquest autor renovador del llenguatge poètic durant el segle d’or espanyol. El grup de poetes volien incidir en el coneixement de la història de literatura i al mateix temps incorporar les avantguardes artístiques de l’època. Molts d’ells es trobaven a la Residencia de Estudiantes de Madrid, una institució cultural en la què joves autors estaven en contacte amb els principals intel·lectuals del moment: José Ortega Gasset, Ramón Menéndez Pidal, Juan Ramón Jiménez... Formaven part del grup uns vint joves poetes, dels quals van acabar destacant menys de la meitat i entre ells la figura més popular va ser Federico García Lorca.

El poeta i dramaturg andalús Federico García Lorca reflecteix a la seva obra l’ambient de la societat rural del seu temps i amb la seva genialitat ens trasllada a un món fascinant ple de lirisme i símbols. Va produir i adaptar obres de teatre del segle d’or amb la companyia teatral “La Barraca” i en la seva producció teatral com a autor trobem: farses, comèdies, tragèdies i drames. Els seus drames rurals poètics van tenir molt èxit i entre ells està Yerma, estrenada l’any 1934.

Yerma té com a tema central la infertilitat. Yerma és una noia del camp que es casa amb la finalitat de tenir un fill, però després de dos anys va perdent l’esperança. La gelosia per les altres noies que sí tenen fills, la tristesa perquè el seu home no mostra preocupació per formar una família i l’ambient de poble en el què no tenir fills és vist quasi com una maledicció són els elements que van pertorbant Yerma i donen origen a la tragèdia. Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la