Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE


TERTÚLIA, DIJOUS 5 DE DESEMBRE A LES 19:30 H.
El Jardí dels cirerers, d’Anton Txékhov (1860-1904)
Aquesta obra de teatre és va representar l’any 1904 a Moscou i va ser la darrera de l’escriptor rus Anton Txékhov. En l’àmbit de la literatura Txékhov és reconegut com a un gran narrador i dramaturg , però destaca també en la seva personalitat l’entrega cap als altres, tant exercint la seva professió com a metge, com intervenint per millorar la vida dels seus conciutadans: col·labora en la creació d’una biblioteca a la ciutat on va néixer, Taganrog; un hospital i escoles a Moscou, dóna diners per la cura de malalts... Va escriure més de mil relats i algunes obres teatrals que van revolucionar el teatre del seu temps a Rússia i Europa.
La història d'El Jardí dels cirerers explica com una família propietària d’una finca en la qual han viscut durant generacions, ha de subhastar la propietat per cobrir els seus deutes. Els membres de la família, els criats, l’administrador, el futur comprador... passen a la casa familiar els darrers dies abans de la venda. A l’obra aquesta família és el símbol de la decadència de la classe aristocràtica russa que veu amb nostàlgia i resignació la pèrdua de privilegis i la desaparició dels valors tradicionals. Tothom és més o menys conscient del canvi d’època, davant la societat formada només per senyors i pagesos ara emergeix la classe mitjana i la burgesia, i així cadascun dels personatges, principals i secundaris, que es troben a la casa encaren el futur amb diferent estat d’ànim i actitud segons la situació que li correspon.

Txékhov va crear l’obra per a la seva dona que era actriu i li havia demanat d’escriure una comèdia que ella pogués representar. Per això, tot i l’èxit obtingut en la seva estrena, a l’autor no li va agradar el to dramàtic que el director Stanivlasky li va donar. A El jardí dels cirerers trobem moments de sàtira, ironia i crítica social, i sobretot l’acció de l’obra es desenvolupa com la mateixa vida, que transcorre amb moments de tot.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la