Passa al contingut principal

CLUB DE NOVEL·LA


TERTÚLIA, DIJOUS 19 DE DESEMBRE A LES 20:00 H.
L’analfabeta, d’Agota Kristof (1935-2011)

L’autora hongaresa Agota Kristof va escriure el relat L’analfabeta l’any 2004. Es tracta d’un conjunt d’11 notes autobiogràfiques que abarquen  les 7 dècades de la seva vida, un llibre de poc més de 50 pàgines, una lectura que té tant de breu  com d’intensa.
Sobre Agota Kristof coneixerem que: inventa històries des de ben petita, viu la segona guerra mundial, passa uns anys en un internat, coneix la llengua materna i també les llengües enemigues: alemany i rus, escriu poemes en hongarès, amb la invasió soviètica davant la revolució hongaresa de 1956 ha de fugir a Suïssa, treballa en una fàbrica, enyora Hongria des de l’exili i només quan es veu en la necessitat d’ajudar la seva filla a fer els deures aprèn francès i torna escriure...
Malgrat les situacions difícils que se li van presentar l’autora va poder fer de la lectura i la literatura la seva vida, tal i com ja apuntava quan tan sols amb quatre anys llegia tot el que se li posava al davant.
Agota Kristof va publicar el llibre perquè necessitava diners i no és l’obra de la què està més satisfeta, per al lector aquest llibre és una bona entrada al coneixement de l’obra de qui és considerada com una magnífica autora en llengua francesa, la llengua en la què en un principi ella es va considerar analfabeta.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la