Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE


TERTÚLIA, DIJOUS 7 DE NOVEMBRE A LES 19:30 H.
El Cafè de la Marina, de Josep M. de Sagarra (1894-1961).
Estrenada l’any 1933 al Teatre Romea de Barcelona, és una obra que reflecteix el món mariner de Cap de Creus, una zona que l’autor coneixia molt bé per les temporades que passava a l’estiu.
Ambientada a Port de la Selva l’escenari de l’obra és una taverna de pescadors. Els protagonistes són el propietari, Libori, i les seves filles, Caterina i Rosa, i dins el cafè trobem uns personatges secundaris que són els mariners i pescadors amb la seva pobresa i les seves vides monòtones i també altres personatges que estan de pas vinguts d’altres indrets, monsieur Bernat i l’artista barcelonina amb el seu acompanyant.
Caterina, després d’una relació amorosa fracassada amb un francès, que té com a conseqüència un avortament, està preocupada per si a la seva germana li passa el mateix ara que és a punt de casar-se amb en Rafel.  A la festa després del casament en Libori i monsieur Bernat parlen del que seria un matrimoni de conveniència, i la Caterina creu que no li queda altra cosa que acceptar degut al seu passat, conegut per tothom al poble, i malgrat estar enamorada d’en Claudi, un pescador que vol anar a "fer les Amèriques".
Aquest poema dramàtic i realista va aconseguir un gran èxit de públic en un moment en què el prestigi de Sagarra ja estava consolidat.
L’obra és un magnífic retrat de la vida a l’Empordà en què destaquen: l’expressivitat del llenguatge; el caràcter tancat dels personatges i de les relacions entre ells, trets que són conseqüència de la difícil comunicació amb l’exterior; la dignitat amb què la Caterina porta la seva situació; la duresa de la vida dels pescadors...
L'obra s'ha representat en teatre al llarg del temps de forma continuada i també s'ha portat al cinema. En el següent enllaç podeu veure la pel·lícula El Cafè de la Marina, realitzada l’any 2014 i dirigida per Sílvia Munt:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.
BASES  CONCURS VINSTAGRAM   BIBLIOTEQUES AMB DO  PLA DE BAGES 2021   del 4 de desembre 2020  al 31 de gener 2021 QUI HI POT PARTICIPAR? Podran participar-hi totes aquelles persones de 16 anys o més que no hagin estat implicades en la preparació d’aquest concurs. Quedaran excloses del concurs les imatges presentades per marques comercials o empreses. QUÈ S’HA DE FER PER PARTICIPAR-HI? Per participar en el concurs s’haurà de tenir compte a Instagram amb un perfil públic,   respectar les condicions d’aquesta xarxa i tenir el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.   QUINA TEMÀTICA HAN DE TENIR LES FOTOGRAFIES? S’estableix una única categoria, la temàtica de la qual és el món del vi en sentit ampli : vinyes, paisatge, patrimoni, cellers, tines, enoturisme, festes... posant especial èmfasi en l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Pla de Bages   COM PUC PARTICIPAR AL CONCURS? Els participants hauran de publicar una foto pròpia

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.