Passa al contingut principal

CLUB DE TEATRE


TERTÚLIA, DIJOUS 10 D'OCTUBRE A LES 19:30 H.
Luces de bohemia, de Ramón María del Valle-Inclán (1866-1936).
Escrita l’any 1920 i publicada l’any 1924, aquesta obra no va ser representada fins l’any 1963 a París i finalment a València l’any 1970. Tot i que actualment és una obra essencial per al teatre mundial i que també és una de les obres de teatre més conegudes de Valle-Inclán, en el seu temps va ser difícil d'entendre, amb ella es va iniciar un nou gènere teatral anomenat esperpent, i també complicada de representar per la varietat d'espais i personatges. 
El protagonista de l’obra és Max Estrella, un poeta vell, cec i pobre que es troba al final de la seva vida, i que passeja de nit per Madrid acompanyat pel seu amic Don Latino d’Híspalis. En el seu recorregut visiten tavernes, la “Buñolería Modernista”, la presó, el “Ministerio de la Gobernación”, el “Callejón del Gato”... i en aquest itinerari es troben i conversen amb personatges ben peculiars sobre la realitat política, social i cultural d’Espanya.
La misèria, la falsedat i la corrupció imperen arreu i el retrat distorsionat d’aquesta tràgica i grotesca realitat fa sorgir l’esperpent, com si la realitat es reflectís en un mirall còncau i és distorsionés. En la lectura de l'obra trobem un llenguatge ple de metàfores i simbolismes que també és característic d’aquest gènere teatral.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la