Passa al contingut principal

ESTEM LLEGINT...

Oscar Wilde (1854-1900) va estrenar a Londres l'any 1895 l'obra La importància de ser Frank.

Es tracta d’una comèdia en la què l’autor fa un retrat de l’alta societat de la seva època. Amb diàlegs intel·ligents i irònics Oscar Wilde fa crítica del convencionalisme i de la hipocresia que dominen les relacions socials i també ridiculitza la importància d'institucions com el matrimoni. Tot a partir d'un argument que explica com dos nois, amb una falsa identitat, porten una doble vida i es fiquen en embolics amorosos i en situacions absurdes que derivaran en un final sorprenent.
El títol original, The importance of being Earnest, juga amb la paraula "earnest" que significa honest, formal, i els dos nois protagonistes es fan dir Ernest perquè és una manera més fàcil que les noies de l’alta societat anglesa es trobin atretes per ells.
Amb aquesta comèdia l’autor aconsegueix un gran èxit, però poc després es descobreix la seva homosexualitat i és condemnat a dos anys de presó per la mateixa societat victoriana que ell havia criticat en les seves obres. Oscar Wilde va complir la condemna i va marxar d’Anglaterra, mai es va recuperar del trencament de la seva trajectòria.
Actualment l'obra es representa al Teatre Nacional de Catalunya.

Tertúlia, dijous 7 de juny a les 19:30 h.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la