Passa al contingut principal

ESTEM LLEGINT...


De l’escriptora algeriana Malika Mokedden (1949) estem llegint la interessant novel·la Els meus homes.
Nascuda al desert en una família de nòmades Malika Mokedden descobreix la seva vocació per la medecina gràcies al metge del seu poble i aprofita la possibilitat d’estudiar al seu país i a França, on finalitza els estudis i on actualment resideix.
Tota la seva vida Malika Mokedden ha estat una gran lectora, i ja adulta compagina la seva professió de metgessa amb la d’escriptora, fins al punt que aquesta darrera ara li ocupa més temps.  A través de les seves obres, ja ha escrit sis llibres, l’autora expressa la situació general de les dones a Algèria i també la seva pròpia lluita personal per aconseguir portar una vida lliure, més enllà del complicat entorn algerià que l’hagués portat a un destí fixat per la tradició.

És per això que a totes les seves novel·les trobem molts trets autobiogràfics i en aquesta en concret fa un recorregut íntim sobre la relació amb els homes que han marcat la seva vida: pare, germans, amics, amors... Cal dir que no ens podem quedar amb la impressió que aquests homes són només algerians, perquè també a la vida de Malika Mokedden trobem homes europeus, uns homes que difícilment poden comprendre la seva necessitat de llibertat i creativitat, la seva rebel·lia i la nostàlgia del seu exili.

Tertúlia, dijous 5 d'abril a les 20:00 h. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CLUB DE NOVEL·LA

  TERTÚLIA, dijous 17 de juny a les 20:00 h.   EL TEMPS DE LES CIRERES , de Montserrat Roig (1946 – 1991). Per celebrar el 75è aniversari del naixement de la periodista i escriptora catalana Montserrat Roig, al club de novel·la llegirem aquest magnífica obra, guanyadora del Premi Sant Jordi de novel·la el 1976. Forma part de la trilogia publicada per l’autora en la dècada dels setanta i que completen Ramona, adéu i L’hora violeta . El personatge protagonista és la Natàlia, que torna a Barcelona després d’haver viscut durant 12 anys a França i Anglaterra. El retrobament amb la seva família burgesa,   la repressió i la crisi de valors marcaran un relat on tots els personatges intenten trobar un sentit a la vida en l’ambient angoixant dels darrers anys del franquisme.

CLUB DE CINEMA

TERTÚLIA, dijous 10 de juny a les 19:30 h. VERANO DEL 42 , director: Robert Mulligan (1925 – 2008). Entre l’extensa i desigual carrera cinematogràfica del director nord-americà Robert Mulligan destaquen tres pel·lícules: Matar a un ruiseñor, El otro i Verano del 42. Basada en les memòries de Herman Raucher, la pel·lícula relata l’estiu que va passar   a l’illa de Nantucket l’any 1945, en plena Segona Guerra Mundial. Durant aquestes darreres vacances, el protagonista va viure una història d’amor amb la Dorothy, una dona casada més gran que ell que va quedar vídua a causa de la guerra. Acompanya a aquest relat nostàlgic una fantàstica banda sonora composta per Michel Legrand, guanyadora d’un Oscar l’any 1972.  

TERTÚLIA AMB...

Aquest proper  dijous 27 de maig a les 20:00 h . acollirem a la biblioteca la visita de l'escriptora  Imma Cortina , autora de la novel·la  La cuinera dels senyors . Imma Cortina és mestra de professió i ha publicat llibres infantils i també obres per adults amb temes sobre educació. En la seva trajectòria com a autora de ficció per a adults forma part de diferents col·lectius: Narradors Centrals, Verum Fictio i Lola Palau, i ha participat amb relats als llibres  Xocolata espessa  i  Dies de roses i vi , aquest darrer editat molt recentment. Ha publicat dues novel·les:  Només ho saben les muntanyes , de l’any 2015 i obra guanyadora del Premi Sebastià Joan Arbó, i  La cuinera dels senyors , de l’any 2019 i obra finalista del Premi Pin i Soler de Narrativa. La cuinera dels senyors  està ambientada a Manresa i s’inspira en la vida de l’àvia de l’autora. L’any 1920 la Maria Dolors arriba a Manresa amb el tren de Lleida. Ha deixat la vida a pagès i entra com a cuinera a un pis de la